Hírek : "Tele Kamra Ünnepe" Trizsben 2010. okróber 16. |
"Tele Kamra Ünnepe" Trizsben 2010. okróber 16.
2010.11.02. 11:20

Első alkalommmal került megrendezésre a "Tele Kamra" ünnepe Trizsben , melyen családunk is örömmel képviseltette magát. Az alábbi cikket a GKTE egyesület honlapjáról idézzük.
"Szép őszi időben, gyönyörű tájban, jókedvű faluban, kicsike vásár volt 2010.10.16-án, szombaton Trizsben. A 270 lakosú kis település arról (is) nevezetes, hogy Mácsi Istvánné vezette önkormányzata különösen sikeres a helyi termékek előállításának ösztönzésében. Egy olyan térségben, ahol az elmúlt években gyakorlatilag szinte minden jellegű helyi termék-előállítás hiányzott (az önellátáson túlmenően), az ilyen kezdeményezések nagyon fontosak, mutatják a kivezető utat a gazdasági inaktivitásból.
A falu ezúttal természet adta som- és csipkelekvárjával, kökényszörpjével, a falu kemencéjében sült fonott kaláccsal, friss cipóval, krumplilángossal és pampuskával, mákos kukoricával, savanyított káposzta-félékkel és hagymával várta a látogatókat. Az önkormányzat és a Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület (GKTE) meghívását több térségi termelő is elfogadta. Bari András kemencében sült hurkájának, kolbászának, büdöskútpusztai gazdasága füstölt bio-mangalica hús-termékeinek itt sem lehetett ellenállni. Bárdos József zubogyi méhész kitűnő mézeit hozta el vásárunkra. A Fruktárium Gömör-Tornai Gyümölcsfeldolgozó Kft. pálinkái még a sofőröket is lenyűgözték hihetetlenül intenzív gyümölcs-illatukkal. Az alsószuhai Dapsy házaspár lekvárjai mellett különféle száraztésztákat, illetve hímzett terítőit hozta el.
A gömöri térség legjobb helyi termékeit kínálta tehát a rendezvény látogatóinak, de emellett volt Kincskereső túra, "horgászverseny" a kis trizsi patakban (fahalakat kellett ügyesen kipecázni), traktorozás a határban, kukoricatörés (melyet egy morózus csősz ugyan igyekezett meghiúsítani, de nem sikerült neki :-) ) kukoricafosztás, seprűcirokból seprűkötés, melyben a falubeli gyerekek kis részt vettek. Az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársa, Hudák Katalin helyi gyümölcsfajtákból és a hagyományos gyümölcsösök értékeiről rendezett kiállítást. A GKTE munkatársainak és a helyi gyerekeknek közreműködésével almát daráltunk és kézi préssel finom, friss almalevet préseltünk, melynek nagy sikere volt a gyerekek körében."
|