Dapsy Vendégház Jósvafő
Tartalom
Aktuális

NYÁRI KIKAPCSOLÓDÁS JÓSVAFŐN

 

  

A DAPSY APARTMANHÁZBAN

 

 
Menü
 
Hasznos linkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Országos-kék túra
Tartalom
 
Hírek
Hírek : Karácsonyi készülődés mézeskalács sütéssel

Karácsonyi készülődés mézeskalács sütéssel

  2011.12.26. 23:14

Hagyományunkhoz híven az idei Karácsonyt is a gyerekek nagy örömére mézeskalács sütéssel vártuk.

Íme Nagymamánk féltve őrzött receptje:


Hozzávalók:

(a tésztához)

-         50 dkg liszt

-         10 dkg cukor

-         10 dkg vaj

-         25 dkg virágméz

-         csapott kanál szódabikarbóna

-         2 evőkanál fahéj (ízlés szerint)

-         csipetnyi őrölt szegfűszeg

-         citromhéj

-         1 tojás

-         2 tojás sárgája

 

A tészta elkészítése: A mézet és a vajat egy kicsit felmelegítjük. A felsorolt alapanyagokat összekeverjük, majd addig gyúrjuk amíg a nyers tészta el nem válik az edénytől, vagy a kezünktől. A nyers tésztát táblán nyújtjuk a kívánt vastagságra, azonnal szaggatjuk. A tepsibe rakott nyers mézeskalács formákat tojásfehérjével megkenjük, majd előmelegített sütőbe rakjuk. Sütés közben gyakran nézegessük, mert könnyen megéghet!

 

A megsült kalácsokat kihűlés után díszíthetjük.

Krém elkészítése:

-         1 tojás fehérje

-         20 dkg porcukor

A tojás fehérjét kemény habbá verjük kézzel, vagy géppel. Hozzá adjuk a porcukrot. A díszítéshez kanállal nylon zacskóba adagoljuk a krémet. A zacskó sarkán kis lyukat vágva tetszés szerinti motívumokkal díszítjük a mézeskalácsot.

 

Mézeskalács készítéséhez  jótanácsok

 

A mézeskalács díszítés két fő szabálya:

 

1. Fontos, hogy ép és szép sima felületű mézeskalácsot süssünk.

2. Készítsünk megfelelő keménységű habot.

 

Hogyan lesz jó állagú a hab?

Sokféle módon lehet jó habot verni, de a legfontosabb, hogy szánjuk rá az időt. Nyugodtan dolgozzunk gépi habverővel, és jó nagy tálat válasszunk a művelethez, hogy a habverő ne fröcskölje szét a még híg habot.

1.A tojásfehérjét verjük kemény habbá.

2. Kanállal adjunk hozzá porcukrot. Kb. 5 kanállal tegyünk először és verjük habverővel tovább. Ha a szükséges kanalazzunk még a tálba cukrot, de most már csak kanalanként. Ily módon ellenőrizni tudjuk a hab keménységét. Akkor lesz jó a hab ha a habverőn "megáll".

3. A kész habot rögtön töltsük zacskóba.

A habverésnél tegyünk megfelelő mennyiségű cukrot a habba. Figyeljünk rá, hogy a hab megálljon a habverőn amikor kivesszük a habverőt a masszából. Ha kevés cukrot tettünk bele mindezek ellenére és a díszítés közben terül a vonalunk, a díszítőzsákból töltsük egy tiszta keverőtálba a habot, adagoljunk bele még cukrot és habverővel verjük simára.

 

Használjak e ecetet vagy citromlevet a habverésnél?

Nem feltétlenül szükséges, de használható. Ha a habverésnél túl sok cukrot adagoltunk, kis citromlével lehet hígítani a habot. Az ecetet azért szokták alkalmazni, mert a hab fényesre szárad tőle. De itt vigyázni kell a cukorhab ízén megérződik, bármelyen kis mennyiségben is használták. Mindkét anyagot habverővel kell beleverni a masszába.

 

Egyszerre a két folyadékot ne alkalmazzuk!

 

 

Mibe töltsem a habot, ha díszíteni akarok?

Mindenképpen tiszta ép nylont használjunk. Ha nem jutunk hozzá díszítő zacskóhoz valamilyen tárolási célra készített zacskót is használhatunk. Aki ügyes zsírpapírból is hajtogathat tölcsért és azzal is lehet díszíteni. Ez volt a nylon előtt, bár nagyon nehéz vele dolgozni.

 

 

Melyik mézeskalács recept az igazi?

 

Kétféle recept létezik, a kiszaggatni való mézeskalács és a formában egyben kisütött mézes kenyér. Mind a kettőt mézeskalácsnak nevezik. A szaggatni való mézest készítjük gyakrabban és ennél a típusnál nehezebb szép eredményt elérni. Minden recept használható, amire érdemes odafigyelni, hogy pontosak-e a kimért arányok, ezt a méz öntésénél könnyen el lehet téveszteni.

 

Milyen mézet használjak?

Ajánlatos vegyes virág mézet használni, ettől szebb színe és mi tagadás jobb íze lesz a mézesünknek. A mézet teljesen folyékony állapotban kell a tésztába keverni. Ha a mézünk cukrosodik vízfürdőben melegítsük át.

 

Milyen cukrot használjak?

Porcukrot használunk a mézes tésztához és a habhoz is. A cukor legyen csomó mentes. Ajánlatos átszitálni apró lyukú szitán a cukrot közvetlenül a felhasználás előtt. Könnyebb lesz vele dolgozni és szebb az állaga a végtermékünknek.

 

Milyen a jól használható tészta?

Fontos, hogy megfelelő keménységű tésztát készítsünk. A nyers tészta akkor jó, ha a felhasználás előtt, az ujjunkat könnyen bele tudjuk nyomni, és a mélyedés megmarad.

 

Mit tegyek ha lágy lett a tészta?

A sütés előtti újra gyúrásnál gyúrjunk bele lisztet addig amíg megfelelő keménységű nem lesz.

 

Mit tegyek, hogy ne száradjon ki a tészta?

A begyúrt és pihentetésre, vagy tárolásra váró tésztát tegyük légmentesen dupla zacskóba.

 

Sütési tanácsok:

-Előmelegített sütőben süssünk, közepes lángon.

-A sütőlemezre tegyünk sütőpapírt.

-A kiszaggatott tésztákat egymástól kb. 1,5 cm-es távolságban helyezzük el.

 

Hogyan marad puha a mézesünk?

A langyos mézeskalácsot tegyük süteményes dobozba és zárjuk le, vagy  egy fél almát tegyünk a mézeskalácsos dobozba.

 

 
Óra
 
Látogatók száma
Indulás: 2008-12-15
 
Naptár
2025. Május
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Térkép
 
Nemzeti parkok
 
Hő-és felhőtérkép

 12 órás Animált Felhőkép Magyarországról

 
Tartalom

Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!