A mézeskalács díszítés két fő szabálya:
1. Fontos, hogy ép és szép sima felületű mézeskalácsot süssünk.
2. Készítsünk megfelelő keménységű habot.
Hogyan lesz jó állagú a hab?
Sokféle módon lehet jó habot verni, de a legfontosabb, hogy szánjuk rá az időt. Nyugodtan dolgozzunk gépi habverővel, és jó nagy tálat válasszunk a művelethez, hogy a habverő ne fröcskölje szét a még híg habot.
1.A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
2. Kanállal adjunk hozzá porcukrot. Kb. 5 kanállal tegyünk először és verjük habverővel tovább. Ha a szükséges kanalazzunk még a tálba cukrot, de most már csak kanalanként. Ily módon ellenőrizni tudjuk a hab keménységét. Akkor lesz jó a hab ha a habverőn "megáll".
3. A kész habot rögtön töltsük zacskóba.
A habverésnél tegyünk megfelelő mennyiségű cukrot a habba. Figyeljünk rá, hogy a hab megálljon a habverőn amikor kivesszük a habverőt a masszából. Ha kevés cukrot tettünk bele mindezek ellenére és a díszítés közben terül a vonalunk, a díszítőzsákból töltsük egy tiszta keverőtálba a habot, adagoljunk bele még cukrot és habverővel verjük simára.
Használjak e ecetet vagy citromlevet a habverésnél?
Nem feltétlenül szükséges, de használható. Ha a habverésnél túl sok cukrot adagoltunk, kis citromlével lehet hígítani a habot. Az ecetet azért szokták alkalmazni, mert a hab fényesre szárad tőle. De itt vigyázni kell a cukorhab ízén megérződik, bármelyen kis mennyiségben is használták. Mindkét anyagot habverővel kell beleverni a masszába.
Egyszerre a két folyadékot ne alkalmazzuk!
Mibe töltsem a habot, ha díszíteni akarok?
Mindenképpen tiszta ép nylont használjunk. Ha nem jutunk hozzá díszítő zacskóhoz valamilyen tárolási célra készített zacskót is használhatunk. Aki ügyes zsírpapírból is hajtogathat tölcsért és azzal is lehet díszíteni. Ez volt a nylon előtt, bár nagyon nehéz vele dolgozni.
|
Melyik mézeskalács recept az igazi?
Kétféle recept létezik, a kiszaggatni való mézeskalács és a formában egyben kisütött mézes kenyér. Mind a kettőt mézeskalácsnak nevezik. A szaggatni való mézest készítjük gyakrabban és ennél a típusnál nehezebb szép eredményt elérni. Minden recept használható, amire érdemes odafigyelni, hogy pontosak-e a kimért arányok, ezt a méz öntésénél könnyen el lehet téveszteni.
Milyen mézet használjak?
Ajánlatos vegyes virág mézet használni, ettől szebb színe és mi tagadás jobb íze lesz a mézesünknek. A mézet teljesen folyékony állapotban kell a tésztába keverni. Ha a mézünk cukrosodik vízfürdőben melegítsük át.
Milyen cukrot használjak?
Porcukrot használunk a mézes tésztához és a habhoz is. A cukor legyen csomó mentes. Ajánlatos átszitálni apró lyukú szitán a cukrot közvetlenül a felhasználás előtt. Könnyebb lesz vele dolgozni és szebb az állaga a végtermékünknek.
Milyen a jól használható tészta?
Fontos, hogy megfelelő keménységű tésztát készítsünk. A nyers tészta akkor jó, ha a felhasználás előtt, az ujjunkat könnyen bele tudjuk nyomni, és a mélyedés megmarad.
Mit tegyek ha lágy lett a tészta?
A sütés előtti újra gyúrásnál gyúrjunk bele lisztet addig amíg megfelelő keménységű nem lesz.
Mit tegyek, hogy ne száradjon ki a tészta?
A begyúrt és pihentetésre, vagy tárolásra váró tésztát tegyük légmentesen dupla zacskóba.
Sütési tanácsok:
-Előmelegített sütőben süssünk, közepes lángon.
-A sütőlemezre tegyünk sütőpapírt.
-A kiszaggatott tésztákat egymástól kb. 1,5 cm-es távolságban helyezzük el.
Hogyan marad puha a mézesünk?
A langyos mézeskalácsot tegyük süteményes dobozba és zárjuk le, vagy egy fél almát tegyünk a mézeskalácsos dobozba.
|